Kızıltepe Ziraat Odası

Vatan Hürriyet Ekmek

ZOBİS
ZOBİS

Bölgemiz

Kızıltepe Tarihçesi

Kızıltepe Yerleşimi Kuruluş Tarihi Milattan Önceki Yıllara Dayanır. Bu Tarih, Tarihi Eserler Ve Bugün Harabe Haline Gelmiş Eski Yerleşim Merkezlerinde Bulunan Kalıntılara Dayanır.

M.S. 1200 Yıllarında Artuklular Tarafından Yapılan Ve Günümüzde Halen İbadete Açık Olan Tarihi Camii Bu Bilgileri Doğrulamaktadır.

Yapılan Araştırmalara Göre, Şehir Birçok Kez Savaşlar Sonucunda Harabeye Dönüşüp Yer Değiştirmiştir. Buna Göre, İlk Yerleşim Alanı Bugünkü Şehir Merkezinin 10 Km Güneyinde Bir Köy Yerleşmesi Olan Haramhattat 'Tır.

Kızıltepe'nin Tarihinde Bilinen İlk İsimleri ''Qoser', Dunaysir Ve Telermendir.

''Telermen'' Ermeni Tepesi Anlamına Gelmektedir.1915 E Kadar Ermenilerin Çoğunlukta Yaşadığı Bir Bölgedir,Kurtuluş Savaşı Sonrası Yıkık Viran Bir Köy Görünümünde Olan Telermenin Adı 1937'de Kızıltepe Olarak Değiştirilmiştir.

Kızıltepe, Mezopotamya'nın Verimli Toprakları Üzerinde Kurulmuş Olması, Ayrıca Asya İle Avrupa Kıtaları Arasında Önemli Bir Ticaret Yolu Olan İpek Yolu'nun Kavşağında Yer Alması Nedeniyle Tarih Boyunca Önemli Bir Yerleşim Merkezi Olma Özelliğini Korumuştur. Bu Özelliği Nedeniyle Birçok Savaşlara Sahne Olmuş Ve Çeşitli Milletler Tarafından Birçok Kez Yağmalanmıştır.

Artuklular Döneminde Önemli Ticaret Ve Konaklama Merkezi Olan Dünaysır, 13. Yüzyıl Başlarında Eyyübiler Tarafından Yağmalanmıştır. Daha Sonra Selçuklu, İlhanlı, Memlük, Karakoyun, Akkoyun, Artuklular Ve Timur Devletleri Yönetimine Geçmiştir. Zamanla Dünaysır Yerine Telermen, Daha Sonraları Koçhisar Adıyla Anılan Yerleşim Merkezi En Son İran'ın Hakimiyetindeyken Osmanlı Hükümdarı Yavuz Sultan Selim'in İran Üzerine Düzenlemiş Olduğu Doğu Seferi Sırasında, Büyük Mehmet Paşa Komutasındaki Osmanlı Ordusu Tarafından Ele Geçirilmiştir. Bundan Sonra Cumhuriyet Dönemine Kadar Osmanlıların Yönetiminde Kalmıştır.

Artuklular Döneminde Çarşı, Hamam, Cami Ve Medreseleri İle Önemli Ve Zengin Bir Yerleşim Birimi Olmasına Karşın, Sürekli Savaşlar Ve Yağmalar Nedeniyle Osmanlıların Eline Yıkıntı Durumunda Bir Köy Olarak Geçmiştir. Osmanlıların Eline Geçtikten Sonra Tekrar Onarılan Ve Canlılığını Kazanan Yerleşim Merkezi, Özellikle Son Dönemlerde İpek Yolu'nun Önemini Kaybetmesi Nedeniyle Bu Yerleşim Alanının Önemi Giderek Azalmıştır. Eski Adı Koçhisar Olan Bu Şehrin Adı, Cumhuriyet Döneminde 1931 Yılında Kızıltepe Olarak Değiştirilerek Mardin'e Bağlı Bir İlçe Merkezi Yapılmıştır.

 

Çoğrafi Durum 

 

           Kızıltepe İlçesi Mardin İlinin Güneybatısında Yer Alır. Doğusunda Mardin Ve Nusaybin Batısında Derik Ve Ceylanpınar İlçeleri Kuzeyinde Mazıdağı İlçesi İle Güneyinde Suriye Arap Cumhuriyetidevleti Sınırları İle Çevrili Olup, Kızıltepe Suriye Sınırı 52 Km' Dir. Kızıltepe Mardin İl Merkezine 27 Km Mesafededir.

 

        İklimi Karasal İklimdir. Yazları Çok Sıcak Ve Kurak Kışları İse Ilımandır. Yıllık Yağış Ortalaması 350 Mm3 Tür. Yağışların Az Olması Nedeniyle Zaman Zaman Kuraklıklar Yaşanmaktadır. İlçemizde Nemlilik Oranı Oldukça Düşüktür.

 

        İlçenin Yüz Ölçümü 1. 218. 400 Dekar Alandır. 400 M. Rakımlı İlçemizin Toprak Yapısı Killi Tınlıdır.

 

 İdari Durum 

2014 Yerel Seçimleri İle İlçemiz Sınırları İçerisindeki Tüm Köy Ve Belde Belediyelerimiz Mahalle Statüsüne Kavuşmuş Olup Toplam Mahalle Sayımız 179 Olmuştur.

İlçemiz D-400-28 (Tarihi İpek Yolu) Karayolu Üzerinde Bulunması, Aynı Zamanda Geniş Ve Verimli Bir Ova Üzerinde Kurulu Oluşu Nedeni İle Sürekli Göç Almakta Ve Nüfus Olarak Gelişmektedir.

 

 Sosyal Durum 

İlçede Nüfusun % 85'i Tek Aile, %15'i İse İki Veya Daha Fazla Aile Olarak Tek Konutta Kalmaktadır. Nüfusun %80'i Kendi Konutunda Oturmaktadır.

İlçemizde Toplam 2 Sinema, 11 Spor Kulübü, 1 Gençlik Merkezi, 1 Kapalı Spor Salonu Ve 2 Futbol Sahası Mevcuttur. Ayrıca Bölge Halkının Sosyal Ve Ekonomik Hayatını Canlandırmak Amacı İle Kızıltepe-Mardin Yolu Üzerinde Kurulan Mova Park Avm Türkiye'nin 4. Büyük Aqua Parkı'na Sahiptir.

 

 Ekonomi 

İlçe Ekonomisinin Temelini Tarım Ve Hayvancılık Oluşturmaktadır. Bunun Yanı Sıra İlçemizin  Karayolu (İpek Yolu) Üzerinde Bulunması, Irak’a Ağırlıklı Olmak Üzere Avrupa Ülkelerine Ve Türki Cumhuriyetlere Yapılan Karayolu Taşımacılığı İlçe Ekonomisinde 2. Sırada Olup Sektör Oldukça Hareketlidir.  Mardin Yolu Üzeri 3. 101 Dönümlük Alanda Kurulu Bulunan  Kızıltepe Küçük Sanayi Sitesi 200 İşyerinden Müteşekkil Olup Burada; Oto Tamir,  Ağaç İşleri, Metal İş Sanatkarları Hizmet Vermektedir. 2005 Yılında Faaliyete Geçen Küçük Sanayi Sitesinde Yaklaşık 1000-1200 Kişi Çalışmaktadır. Ayrıca İlçemizde İki Ayrı Yerde Galericiler Sitesi Mevcut Olup Biri Güneydoğu Galericiler Sitesi Adı Altında Nusaybin Yolu Üzerinde Diğeri 1 Galericiler Sitesi Adı Altında Viranşehir Yolu Üzerinde Faaliyet Göstermektedir.

 

  213 Dönüm Üzerinde Kurulu  İlçemizdeki Hububat Merkezi Ortadoğu’nun Ve Türkiye’nin En Büyük Hububat Merkezidir. 2013 Yılında Faaliyete Geçmiştir. Bu Merkezde Nakliyeciler, 2 Banka Şubesi, Cami, 112 Acil Ve 500 Kişilik Konferans Salonu Hizmet Vermektedir.